Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. December 08. 10:32, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

A fenntartható fejlődés bizottsága is vizsgálja a Mátrai Erőmű környéki szennyezést

A fenntartható fejlődés bizottsága is vizsgálja a Mátrai Erőmű környéki szennyezést

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága mindent megtesz a Mátrai Erőmű környéki vízfolyásokat és tározót érintő szennyezések okainak feltárása és a probléma mielőbbi megoldása érdekében

Schmuck Erzsébet jelezte: egyre több helyen derül fény olyan helyi vagy regionális jelentőségű környezetszennyezésekre, melyek akár az érintett területen élők egészségét is veszélyeztethetik. Ezek egyike a közelmúltban nagy nyilvánosságot kapott Mátrai Erőmű környéki szennyezés, amely miatt a parlament fenntartható fejlődés bizottságának kihelyezett ülését kezdeményezte Egerben.
A kormányoldali többség távolmaradása miatt a grémium nem lett volna határozatképes, így az ülés meghiúsult, ám az ügy fontosságára tekintettel Nunkovics Tibor (Jobbik) alelnökkel személyesen tájékozódtak a témában a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon - közölte a bizottság elnöke.
Elmondta: a Csontos Ambrus igazgatóval folytatott megbeszélés "hasznos volt és egy sor dolgot tisztázott".
Az egyeztetésen szó esett arról is, hogy az erőmű területén tapasztalt gázfejlődés idején nem csupán a levegő gázkoncentrációját mérte a katasztrófavédelem a cég területén és a környező településeken, hanem vízmintákat is vett az Őzse-völgyi víztározóból, valamint a Nyiget- és a Bene-patakból. Ezek elemzését Borsod megyében végzik, az eredmények még nem kerültek nyilvánosságra - hangsúlyozta Schmuck Erzsébet, megjegyezve: napokon belül meglátogatják a Borsod Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, ahol a vízminták eredményeiről tájékozódnak.
Az adatok ismeretében az illetékes kormányhivatalnál lépéseket tesznek a szennyezők kilétének és az Őzse-völgyi víztározóban kimutatott szervesanyag-felhalmozódás okainak felderítése, valamint a probléma mielőbbi, végleges felszámolása érdekében.
Emlékeztetett: a Greenpeace ugyancsak vett vízmintákat Detken, a Bene-patakból. Ezek a mérések a vízfolyásokra megengedett határértéket többszörösen meghaladó szervesanyag-tartalmat, továbbá jelentősebb szulfát- és molibdén-koncentrációt is kimutattak.
Az elnök arról is beszélt: az erőmű szakemberei végeztek a technológiai célra használt, ám a gázképződés miatt jelenleg használaton kívüli Őzse-völgyi víztározó leengedésével. A vállalat vízszükségletét jelenleg a Markazi-tározóból fedezi - tette hozzá.
A Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyére több mint három hete lakossági bejelentést követően vonult ki a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobil laborja. Az akkor elvégzett vizsgálatokból kiderült: egy, a telephely területén lévő víztározóban erős szagú, ám a lakosságot eddig nem veszélyeztető kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött, feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt.
Az erőmű dolgozói közül a magas gázkoncentrációhoz köthetően mintegy húsz ember fordult orvoshoz szem- és torokirritációs tünetekkel, ám tüneteik 2-3 napon belül elmúltak. Az ügyben környezetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi eljárás indult, a vizsgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.
Az erőmű részéről többször elmondták, hogy a térségben élők, valamint a társaság és a környező ipari park dolgozóinak biztonsága nincs veszélyben. A Mátrai Erőmű Zrt. az ügyben mindvégig maximális gondossággal járt és jár el - hangsúlyozták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.