Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Szeptember 10. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Az okos mobilkészülékek alakítják át a távközlési piacot

Az okos mobilkészülékek alakítják át a távközlési piacot

Világszerte gyorsan terjednek az okostelefonok és a táblakészülékek, és az igény Magyarországon is rohamosan nő, bár a világtrendeknél szerényebb mértékben.

A piaci igények jelentős átalakulása miatt az eddig alkalmazott, főként telefonos percdíjakra épülő szolgáltatások után a jövőben egyre inkább az adatforgalom-alapú mobilinternet-csomagok fognak megjelenni a szolgáltatók részéről.

'Ezzel párhuzamosan, a távközlési szolgáltatók számára egyre fontosabb lesz, hogy az átlagfelhasználó számára is elérhetővé tegyék a leginkább áhított okos készülékeket' - állítja Takács Krisztián a dinamikusan növekedő hazai alternatív szolgáltató, a Business Telecom Zrt. vezérigazgatója.

Ahogyan évekkel ezelőtt a hordozható számítógépek és a felhasználók megváltozott szokásai jelentős hatást gyakoroltak az asztali számítógép sorsának alakulására, a gyorsan szaporodó okostelefonok és a könnyű, mindentudó táblagépek most a hagyományos mobiltelefonokat szorítják háttérbe a piacon, mindez pedig a távközlési szolgáltatások piacán is alapvető változást hoz. Ma már a felhasználók olyan készülékeket keresnek, amelyek egyszerre biztosítják a folyamatos elérhetőséget, az összes lehetséges funkciót és alkalmazást, a minél nagyobb fizikai tárhelyet a készüléken, valamint a gyors és korlátlan adatforgalmat, mindezt pedig az elérhető legalacsonyabb áron. Az online telefonálási lehetőségek megjelenésével szintén piaci igénnyé vált a nagyon olcsó vagy ingyenes, korlátlan mobilozás.

A mobiltelefonok és előfizetések penetrációja a magyar piacon mára meghaladta a száz százalékot; a mobiltelefonok megjelenésük óta egyre több funkciót kaptak, majd megjelentek és elterjedtek az okostelefonok. Mégis, annak ellenére, hogy mobilkészülékeinket egyre kisebb arányban használjuk telefonálásra, előfizetéseink még mindig a hangszolgáltatáshoz kapcsolódnak.

„Az előfizetők megszokták, hogy mobiltelefon-előfizetésükhöz kiegészítő termékként vehetik igénybe a mobilinternet-szolgáltatást” – mutat rá Takács Krisztián, a BTel vezérigazgatója. „Szolgáltatói oldalról azonban már egy ideje egyértelmű a változás: a távközlési szolgáltatásokat az adatforgalom mozgatja, így ésszerű megoldás, ha erre optimalizálják a termékcsomagokat.”

Takács Krisztián szerint komoly az esélye annak, hogy a távközlési szolgáltatók a közeljövőben a telefonos hangszolgáltatásra és a percalapú számlázásra épülő elsődleges előfizetésekről az adatforgalom alapján kialakított díjakra és csomagokra térnek át. „Ez várhatóan azzal jár majd, hogy a csomagok egy viszonylag szerény fix előfizetői díj ellenében korlátlan hangforgalmat tartalmaznak majd, melyet kiegészít a lépcsőzetes adatforgalom-alapú mérés és számlázás” – magyarázza a vezérigazgató. „A magam részéről biztos vagyok abban, hogy ez olyan realitás, amelyhez a piac előbb vagy utóbb igazodni fog.”

A vonzó okostelefonok és táblagépek óriási tempóval terjednek a fejlett világban, a készülékgyártók pedig újabb és újabb modellekkel rukkolnak elő. Ezek ismertsége, és ezzel együtt az igény ezekre hazánkban is óriási, a kereslet azonban egyelőre lassan bővül. Több millió magyar mobilozó lehet, akik számára a használat rendszeres díja elfogadható és a havi költségvetésbe beilleszthető, de a legvonzóbb készülékek beszerzését túlzottan költségesnek találja.

Az előfizetőknek mindenképpen jó hír, hogy a távközlési piac adatforgalom-alapú csomagokat kínáló szereplőinek alapvető érdeke minél szélesebb réteg számára elérhetővé tenni ezeket a készülékeket. A hazai piacon például hamarosan megjelenik a mobilinternetet és a legismertebb táblakészüléket együtt, részletfizetés mellett kínáló konstrukció, és várható, hogy a jövőben továbbiak követik, más-más készülékekkel és csomagajánlatokkal.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: mobil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során