Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Július 10. 18:03, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Cigarettacsempészet: 33 tagú bandát ítéltek el – köztük határőrt is

Cigarettacsempészet: 33 tagú bandát ítéltek el – köztük határőrt is

Orgazdaságért és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért egy cigarettacsempész bűnszervezet 33 tagját ítélte el nem jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék - közölte a bíróság szóvivőhelyettese pénteken.

Toma Attila bíró tájékoztatása szerint a csoport tagjai 2009-2010-ben csaknem 800 ezer doboz, több mint 426 millió forint értékű, ukrán adó- és zárjeggyel ellátott cigaretta illegális behozatalában vettek részt.

A per elsőrendű vádlottját nyolc, a másodrendűt tíz, míg a harmadrendűt ugyancsak nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a törvényszék. Huszonöten, akik között a csempészeket segítő határrendészek is voltak, két év hat hónaptól nyolc év hat hónapig tartó büntetést kaptak, további öt emberre bűnsegédi részvételért felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság.
A bűnszervezet a tagjait mobiltelefonokkal és adóvevő-készülékekkel látta el, valamint a csempészett cigaretta szállításához külföldről vásárolt autókat, amelyeket házilag átalakítottak, azokban rejtekhelyeket alakítottak ki.

A csoportba a magyar-ukrán határ közelében lévő települések lakosai közül többet bevontak, ők a szomszédos országból érkező szállítmányok útját segítették, figyelték a rendőrök és a határrendészek mozgását, és jelezték, mikor szabad az út. A figyelői tevékenységért a kisebb szerepet betöltők alkalmanként 15-20 ezer forintot kaptak.

A bűnszervezetet hét határrendész is segítette, ők közreműködtek a cigaretta magyar területre hozásában, illetve a határkörzetből történő biztonságos kijuttatásában. Tevékenységükért a dohányáru mennyiségétől függően esetenként 300-500 ezer forintot kaptak a csempészbanda vezetőitől.

A szóvivőhelyettes külön kitért arra, hogy a határrendészek, akiket azóta elbocsátottak az állományból, nyolc év és nyolc év hat hónap közötti fegyházbüntetést kaptak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben