Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Döntött a kormány - 70 - 80 ezerrel kapnak többet a háziorvosok

Döntött a kormány - 70 - 80 ezerrel kapnak többet a háziorvosok

A kormány döntése értelmében egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől.

A kormány döntése értelmében egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Az egészségügyi alapellátás finanszírozását, vagyis a kártyapénzt 14 százalékkal emelik. Ez érinti a felnőtt a gyermek-háziorvosok mellett a vegyes praxisokat is, de a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is.

Az emelés beépül a jövő évi finanszírozásba is. Giró-Szász András kormányszóvivő ma azt közölte, hogy idén a kabinet már végrehajtott egy több mint 30 milliárd forintos fizetésemelést az egészségügyben, ami 86 ezer embert érintett. Most a korábbi bérfejlesztésből kimaradt dolgozók is jelentős pluszpénzhez jutnak.

A MedicalOnline arról számolt be, hogy a kormány mostani döntése egy közel tíz éve húzódó problémát orvosol,ugyanis 2003 óta egyetlen kabinet sem emelte az alapellátók kártyapénzét. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a „kártyapénzre” havonta közel 3,5 milliárd forintot fizet ki a szolgáltatóknak. A 14 százalékos emeléshez havonta mintegy 485,6 millió forint szükséges, amelynek eredményeként az 1 pontra jutó forintérték megközelítheti a 185-186 forintot. Az emelés alapján egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételben részesülhet.A döntés fedezete idén közel egy milliárd forintot igényel, jövőre 5 milliárd 800 millió forinttal nő majd az alapellátási kassza összege.

Márciusban Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter, Szócska Miklós és Giró-Szász András közösen jelentette be a kormány döntését, miszerint az egészségügyi ágazatban mintegy 90 ezer dolgozó alapbérét emelik meg idén. Az Országgyűlés júniusban fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amelynek legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.