Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 03. 13:32, péntek | Belföld
Forrás: HírTv/MTI

Elviszik a Malév gépeit

Elviszik a Malév gépeit

Kora délután visszaküldik a Malév lízingelt repülőgépeit Írországba – jelentette a HírTV helyszíni tudósítója. Egy órakor több gép már felsorakozott az 1-es terminálnál.

Az MTI értesülése szerint a Malév repülőgépeit szolgáltató amerikai lízingcég kora délután kilenc gépet szállítana vissza írországi bázisára. A távirati iroda úgy tudja, hogy 14 órától hatpercenként szállna fel a kilenc repülőgép, amelyeket az írországi bázisra vinne vissza az International Lease Finance Corporation (ILFC).

Az MTI értesüléseit nem erősítette meg a Malév, az ILFC amerikai, illetve holland irodái eddig nem reagáltak az MTI megkeresésére. Az Index úgy tudja, hogy az ILFC terve kútba eshet, mert egyetlen Malév-pilóta sem vállalta a munkát. A Malév 2001 novemberében írt alá lízingszerződést a Los Angeles-i székhelyű, elsősorban repülőgépek lízingelésével foglalkozó ILFC-vel 18 Boeing 737 Next Generation repülőgépre.

Egy órára több repülőgép is felsorakozott az 1-es terminál kifutóján – jelentette a Hír TV tudósítója, hozzátéve: információk szerint a pilóták ellenállása mellett üzemanyaghiány is akadályozza a gépek indulását. A Malév forgalmának kiesése miatt az is előfordulhat, hogy bezárják az 1-es terminált, mivel a kevesebb utas miatt már nem lesz rá szükség. Ráadásul ezzel jelentős összeget meg lehet takarítani – közölte a Hír TV tudósítója..

Leszállt a Ryanair gépe a Liszt Ferenc repülőtéren, két ember szállt ki a gépből, akik vélhetően a társaság vezetői – jelentette az MNO tudósítója. Információink szerint háromnegyed kettő körül sajtótájékoztatót tartanak a Hotel Intercontinentalban.

„Szociális válsághelyzet”

Dél körül csökkent valamelyest a tömeg a terminálokon, vélhetően azért, mert a BA Zrt. arra kérte az utasokat, hogy amennyiben hat órán túli foglalásuk van, hagyják el a terminált. A várakozók közben arra panaszkodnak, hogy semmilyen tájékoztatást sem kapnak a helyzetről.

A budapestihez hasonlóan a bukaresti Malév-kirendeltséget sem lehet elérni telefonon, a repülőtéren lévő iroda pedig zárva van. Ezt egy kint rekedt utas mondta el a HírTV-nek. Az utazók semmilyen információt nem kapnak, maguknak próbálják elintézni, hogy valahogy hazajussanak. Romániában a helyzetet az is nehezíti, hogy a havazás miatt másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Ha rosszabbra fordul az időjárás, előfordulhat, hogy a többi társaság gépei sem indulnak el.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, hogy a Malév leállásával szociális válsághelyzet áll elő, amelyek miatt azonnali intézkedésekre van szükség. „30 ezer emberről van szó, meg kell oldani a krízist” – mondta. A Lesz elnöke szerint a fizikai dolgozók semmilyen információt nem kaptak, a reptéren most is folyik a munka, csak a Ludy házban volt egy tájékoztató az adminisztratív személyzetnek. Úgy gondolják, a tulajdonos részéről azonnali lépésekre van szükség, a menedzsmentben a munkavállalók csalódtak. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ha a Malév kiesik, a Hochtief visszakövetelheti a korábban befektetett 450 milliárd forintot – emelte ki Csorba Attila, hozzátéve: valóban azonnali döntésekre van szükség.

„A fájdalom elmondhatatlan”

Az Atv.hu információi szerint Limburger Lóránt tájékoztató levelet írt munkatársainak a légitársaság leállásáról pénteken reggel hatkor. A hírportál birtokába jutott levél szerint a vezérigazgató azt írta: „tegnap még bíztunk abban, hogy a fejünk felett egyre gyorsabban gyülekező felhők eloszlanak. A Malév összes munkavállalója, köztük a menedzsment is reménykedett, hogy egy magánbefektető segítségével új lapot nyithatunk” – számol be az atv.hu. Mint írják, „ma reggel sajnos azonban bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mi is és Önök is egytől-egyig – azáltal, hogy munkájukat eddig a pillanatig kitartóan és becsülettel végezték – mindent megtettünk". A levélben a vezérigazgató hozzáteszi: az utolsó pillanatig még volt csekély remény az üzemeltetés folytatására és sokáig az utasok bizalma is töretlen volt.

A hírportálon közzétett levél szerint a vezérigazgató azt írta, az utóbbi napokban megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, elkezdték előre kérni szolgáltatásaik kifizetését. Ez annyira felgyorsította a pénzkiáramlást, hogy mostanra tarthatatlanná vált a helyzet – derül ki a levélből. „A fájdalom elmondhatatlan, amit most érzünk. Sokan szinte gyerekként kerültünk ide, vannak, akiket csak rövid ideje ejtett rabul a kerozin gőze. Úgy érzem, mindannyiunk nevében mondhatom, életünk értelme volt ez a cég. Generációk dolgoztak itt és most családok élete fordul fel egy csapásra, a Malévben élt életünk lezárul. Nincs végszavam, nehéz búcsúzni” – írta a vezérigazgató az atv.hu szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során