Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 09. 07:45, kedd | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

Federer egy hétre az újabb rekordtól

Federer egy hétre az újabb rekordtól

Roger Federer augusztus 8-án ünnepli 30. születésnapját. A svájci teniszező több rekordot tart, Pete Samprasétől azonban egy hét választja el: az amerikai játékos 286 hétig volt világelső, míg Federer csak 285-ig. Eddig.

Federer – aki egyetlen mérkőzést sem adott fel, amelyet elkezdett – szenzációs pályafutást tudhat maga mögött: 22 és 27 éves kora között minden esztendőben átlagosan két Grand Slamet nyert, eddig karrierje során összesen tizenhatot, amivel rekorder a férfiak mezőnyében.

De nem ez az egyetlen rekord, amely a svájci klasszis nevéhez fűződik: Federer az egyetlen férfi teniszező, aki legalább ötször bejutott mind a négy Grand Slam-torna fináléjába. Öt és fél éven belül 23 GS-döntőben játszhatott, az idei wimbledoni tornát is beleszámítva zsinórban 29. alkalommal jutott Grand Slam-viadal negyeddöntőjébe, hogy csak néhányat említsünk...

Federer számára azonban a legkülönlegesebb rekord, amelytől csak nagyon kevéssel van lemaradva, Pete Sampras nevéhez fűződik: az amerikai kiválóság 286 hétig volt világelső, a svájci teniszező mindössze egy héttel marad el ettől.

„Világelsővé válni nagyon nehéz dolog. Valami nagyon különleges dolgot kell teljesítened. Rengeteg dolgot elértem húszéves korom óta. Abban az időszakban mindent megtettem, hogy megszerezzem az első tornagyőzelmemet. Fogalmam sem volt még, mit hoz a jövő" – tekintett vissza a múltra Roger Federer.

A tenisz legendás alakjai közül többeknek nem sikerült a 30. életévük betöltése után Grand Slamet nyerniük: Björn Borg 11 siker után 25 évesen visszavonult, Ivan Lendl, Boris Becker és Stefan Edberg sem tudott GS-győzelmet aratni harminc fölött, Pete Sampras és Andre Agassi azonban igen.

„Egyre idősebb vagyok – nyilatkozta a 30. születésnapját ünneplő Roger Federer. – Bár hogy őszinte legyek, inkább vagyok harmincéves, mint húsz. Hogy jobban a tested hatása alatt állsz? Igen. Bölcsebb vagy? Igen. Több tapasztalatod van? Igen. Több mint ezer mérkőzés van a hátad mögött? Igen. De ezekkel együtt kell játszanod."

1999-ben Federer 30 ATP-mérkőzést játszott, amelyből mindössze tizenhármat nyert meg. A következő évben már jóval többet játszott, ám ezekből harmincat elveszített, karrierje során a legtöbbet egy esztendő alatt. 2004 és 2007 között viszont mindössze 24-szer hagyta el vesztesként a pályát!

Érdekesség, hogy 2009-es wimbledoni sikere során a döntő szettjében harminc játékra volt szüksége Andy Roddick legyőzéséhez (16:14).

2010-ben a svájci sztár – zsinórban kilencedik éve – 50 mérkőzést nyert meg, az idén eddig 39-nél tart.

„Az idén rosszul sikerült a salakos szezonom, nem nyertem egy tornát sem ezen a borításon. Nem tudtam hozni a legjobbamat, kissé passzívan teniszeztem. Fontos volt, hogy minél előbb visszanyerjem a ritmust. Aztán fokozatosan elkezdtem jobban játszani, fizikailag és mentálisan is erősebbnek éreztem magam" – értékelte a 2011-es idény eddigi részét a svájci klasszis.

Címkék: tenisz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.