Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feldman: a magyar húsipar problémáit tükrözi a Gyulai Húskombinát

Feldman: a magyar húsipar problémáit tükrözi a Gyulai Húskombinát

Stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánította a Gyulai Húskombinátot a kormány – erősítette meg a közrádióban a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Feldman Zsolt hangsúlyozta: az egész húsipar nehézségeit tükrözi a több, mint 400 embernek munkát adó üzem helyzete. A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a cég sorsát – tette hozzá a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tisztségviselője.

A helyettes államtitkár elmondta, a kormány szerdai ülésén az állattenyésztés kérdésköreivel is foglalkozott. Emlékeztetett rá, hogy azoknál az ágazatoknál, ahol az önköltség 70-75 százalékát az állatok etetésére kiadott összeg teszi ki, a takarmány árának 30-40 százalékos világpiaci áremelkedése óhatatlanul „nagyon keményen jelentkezik”. Ez az oka annak, hogy azon a nemzeti támogatások keretébe, amelyek segítik a gazdálkodókat a takarmány finanszírozásában, a kormány idén több, mint tízmilliárd forinttal többet tesz be – tette hozzá Feldman Zsolt.

Annak kapcsán, hogy az elmúlt tíz évben felére, hatról hárommillióra csökkent a hazai sertésállomány, ezért a kormány hosszú távú stratégiát fogadott el az ágazat megsegítésére, a helyettes államtitkár azt mondta, a kabinet igyekszik előre gondolkodni. Erre a célra már a jövő évi költségvetés tervezése során 2,6 milliárd forintot határoz meg, amely összegből a sertéságazatot jellemző strukturális problémákat kívánják majd kezelni.

A fordított áfa ügyéről Feldman Zsolt elmondta, arról több szakmai vitát lefolytattak már, egyelőre azonban nem született döntés arról, hogy a sertés-termékpályán történő bevezetését a kormányzat kezdeményezze az Európai Bizottságnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk