Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 13. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Hideget, meleget: kaliforniai hangulat a Szigeten

Hideget, meleget: kaliforniai hangulat a Szigeten

Geszti Péter fesztiválja és Prince legendásnak titulált fellépése után a Sziget második napjára a lecsitult kedélyek a hideg időjárás ellenére újra fellángoltak.

A La Roux szinti-popjának energiáit a már-már régi motorosnak tekinthető Good Charlotte kaliforniai punk-rockja hívta versenyre. Az este során Lovasi András bizonyította a rajongóknak, hogy van élet a Kispál és a Borz után is, majd a franciák mutatták meg szerintük hogyan kell bulizni.

La Roux: ragályos a vörös szinti-pop

Elly Jackson zenekara, az angol La Roux az összes nagy európai fesztivál meglátogatása után első alkalommal érkezett Budapestre. A koradélutáni órához képest meglepően nagy tömeg gyűlt össze a Nagyszínpad előtt, a fellépés végére már sok nagyobb zenekart megszégyenítő mértékűvé duzzadt a közönség. A 2009-es debütáló albumával turnézó együttes hozta a lemezen hallható formáját, nagy meglepetésemre a dalok élőben is ugyanolyan jól szóltak. Az alig egy órás fellépés alatta a vörös hajú, kisfiúsan extrém kinézetéről híres énekesnő sikeresen pótolta a koncertről ez alkalommal távol maradó Ben Langmaid billentyűs-producert. Az együttes a La Roux c. album összes száma mellett a Rolling Stones Under My Thumbjával is meglepte az embereket. A koncert végén felcsendülő In For The Kill és a Bulletproof a kevésbé táncos lábúakat is megmozgatta. A zenekar nagy hatással volt a közönségre, a fellépés az egész estét végigkísérte: a fesztivál területének különböző pontjai mellett még a közeli élelmiszerboltban is fel-felcsendült a „This time baby, I’ll be bulletproof” dalrészlet. A rögtönzött koncertek nagy sikert arattak, azonban a fesztiválozók megfékezésére kirendelt biztonsági őrök már kevésbé lelkesedtek…

Good Charlotte: fáradhatatlan punk-rock apukák

Az amerikai punk-rock zenekar 2011-es létezése sok fesztiválozó – köztük személyem – számára is nagy meglepetés volt. Tinédzserkorom zenekara azonban köszöni szépen, jól van. A tagok kicsit ugyan megöregedtek, családot alapítottak és pocakot eresztettek, azonban a laza kaliforniai punk-rock ugyanúgy szól, mint korábban. Annak ellenére, hogy manapság sokan letagadják, hogy Good Charlotte-ot hallgatnak (vagy hallgattak valaha), elég sokan gyűltek össze a Madden ikrek koncertjére. A fellépés nem volt több, mint aminek látszott: őszinte, egyszerű dalok, amelyek sok embert lázadó ifjúságukra emlékeztettek. Joel Madden énekes közönségénekeltetésekkel és a mikrofon félelmetes magasságokba dobásával próbálta helyettesíteni a zenekar múltbéli intenzív színpadi jelenlétét. Sikeresen, igazi bűvészként hipnotizálta a tömeget, kérésére az emberek leguggoltak, ugráltak, énekeltek. A záráshoz közelítve, a Lifestyles Of The Rich And Famous sorai alatt a közönséget végképp megérintette a zenekarból áradó energia: a fiatal szoknyás lányoktól az idősebb teletetovált apukákig mindenki egyszerre üvöltötte ki a fesztivál második napjára még megmaradt hangját.

Kiscsillag: itt nincs Csillag vagy fecske

A Lovasi András szerelemgyerekeként megszülető Kiscsillag zenekar a Kispál és a Borz búcsúja után a magyar alternatív zenei szcéna elsőszámú együttesévé lépett elő. A szigetes fellépés során első kézből kaphattunk leírást évszázadunk kortüneteiről. Az Állnak a férfiakban az erősebb nem csajozási szokásaival ismerkedhettünk meg, majd a Kiscsillag Feketemosójában tisztulhattunk meg. A koncert végén már ’se lámpafény, se holdvilág, se szentjánosbogár’ nem állhatott az együttes és a dalszövegeket az éjszakába kiabáló közönség közé. Mellettem egy lány Lovasi és Lecsó (Leskovics Gábor) egyik rövidebb közjátéka során a Csillag vagy fecske című számot követelte. Nem akartam felvilágosítani, hogy a Kispál-számot itt ugyan hiába várja. Azonban az, aki mindenképpen agyonjátszott slágerre várt a Ha én lennék betéve tudott sorai között elégedett lehetett. A ráadásban – ha eddig még nem – Örökre szívünkbe zártuk a zenekart.

És ami utána van: a franciák alsónadrágban mulatnak

A nagyobb koncerteket követően, a szokásos mosdó-lábmasszázs-sör hármas után az éjszakai Sziget feltérképezése következett. Frenk koncertjére mindössze ötvenen verődtek össze, ám a későbbiekben a Hiperkarma dobosának mozgáskultúrája sokakat elijesztett. A flamenco-szerű mozdulatok kevéssé passzoltak az amúgy fogyasztható underground zenéhez. A hajnali koncertekre már jóval kevesebb ember volt kíváncsi, a többség már kábultan emelgette a kezét a Nagyszínpad-közeli bulihelyeken. A tombolásban a franciák jártak az élen, az ember lánya már-már menekülőre fogta, amikor a hideg ellenére egy szál alsógatyában ugráló férfiak a hely faoszlopainak megmászásába kezdtek. A fényképezőgéppel alaposan megörökített eseménysorozat a másnapos reggelen nagy valószínűséggel derült pillanatokat varázsol az érintetteknek.

Hajdú Eszter

OrientPress Hírügynökség

Címkék: sziget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.