Városlista
2024. június 5, szerda - Fatime

Hírek

2012. Január 02. 13:30, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megszűnt a devecseri szűrőközpont

Megszűnt a devecseri szűrőközpont

A múlt év végével megszűnt a vörösiszap-katasztrófa után felállított Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben.

Az iszapömlés esetleges következményeiről és a vizsgálatokról január közepére összefoglaló jelentést készítenek – közölte az intézmény eddigi vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Nagy Zoltán elmondta, hogy a létesítményben annak létrehozása óta – 2010. december 15-től kezdődően – több ezer megelőző szűrővizsgálatot végeztek el Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely lakóin kívül Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna és Kisberzseny lakosain. Hozzátette: az elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszan ható egészségi problémákat. Emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztus óta az addig megvizsgált lakosok egészségi állapotát vizsgálták újra, azaz kontrollvizsgálatokat is végeztek.

A Miskei utcai központban a többi között laboratóriumi, általános felnőtt- és gyermekorvosi vizsgálatokat, tüdőszűrést, tüdőgyógyászati vizsgálatokat végeztek, továbbá a centrumban szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti, nőgyógyászati szakrendelés is működött. A rendelőkben folyamatosan figyelemmel kísérték az iszapkatasztrófa által érintett lakosság egészségi állapotát, a környező településekkel együtt mintegy nyolcezer ember számára előjegyzéssel biztosították az ellátást. Kezdetben fél évre tervezték az intézmény működését, majd a lakosság megnyugtatására azt meghosszabbították.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 05. 14:15, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében

Történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet

2024. Június 05. 09:29, szerda | Belföld

A Volánbusz-jegyek már a MÁV-appból is megvásárolhatók

A Volánbusz járataira szóló menetjegyek - a busztársaság saját jegyértékesítési hálózatán kívül - már nemcsak a MÁV-Start pénztáraiban és jegykiadó automatáiban, hanem - 5 százalékos kedvezménnyel

2024. Június 05. 06:51, szerda | Belföld

Villamosenergia tárolására alkalmas erőművet adtak át Öskü mellett

Villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet adtak át kedden a Veszprém vármegyei Öskün, amely - Közép-Európában egyedülálló módon - hat órán keresztül képes tárolni a napenergiát.

2024. Június 05. 06:43, szerda | Belföld

Átadták a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen

Trianont elfelejteni nem szabad, Trianont elfelejteni nem tudjuk és Trianont elfelejteni nem akarjuk - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Sátoraljaújhelyen, a Nemzeti Összetartozás Hídjának átadóján.