Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 16. 07:19, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Mélyponton a hazai építőipar

Mélyponton a hazai építőipar

2011 júniusában az építőipari termelés volumene 13,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – a májusi emelkedés után az előző havinál 5,6 százalékkal alacsonyabb volt.

Az év első hat hónapjában a termelés 9,6 százalékkal volt kisebb, mint a 2010. azonos időszaki – tájékoztatott hétfői gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Az elemzés szerint a termelés júniusi, 13,9 százalékos mérséklődésén belül mindkét építményfőcsoport produktuma csökkent. Az épületek építése jelentősen, 17,2, az egyéb építményeké 10,5 százalékkal maradt el a 2010. júniusitól. Szezonálisan kiigazított indexek alapján júniusban az épületek építésének volumene 7,6, az egyéb építményeké 1,7 százalékkal volt kisebb a májusinál. Az év első hat hónapjában az épületek építésének teljesítménye 8,2, az egyéb építményeké 11,3 százalékkal csökkent 2010 első félévéhez képest.

Júniusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – több mint egyötödével kisebb volt a 2010. azonos időszakinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,9 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázishoz viszonyítva. A speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 15,8 százalékkal maradt el a 2010. júniusitól.

A júniusban kötött új szerződések volumene 6,5 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel azelőttinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 14,7 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 1,5 százalékkal volt magasabb a 2010. júniusihoz mérten. Az év első hat hónapjában az építőipari vállalkozások 28,1 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 36,2 százalékkal csökkent a 2010. júniusihoz viszonyítva, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya kétötödével, az egyéb építményeké egyharmadával volt kisebb.

Az építőipar termelői árai 2011 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,2 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 1,6, az egyéb építmények építése ágazatban 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban átlagos (2,2 százalék) növekedés mutatkozott. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,0 és 3,8 százalék között szóródott. Az építőipar árai 0,5 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Címkék: építőipar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.