Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 02. 07:59, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Öntájoló golyó

Öntájoló golyó

Saját röppályáját repülése közben módosítani képes, önmagát a célra állító lövedék kifejlesztésén munkálkodnak az Egyesült Államokban a hadsereg számára.

A golyónak apró szárnyai vannak, ezek aktiválásával képes pályakorrekcióra a lövedék. Pontossága hosszabb távon jobb, mivel több ideje van igazítgatni röppályáján. A cél eltalálásához és kijelöléséhez lézeres megvilágítás kell, az alapján találja meg a golyó rendeltetése „végállomását”. A prototípus 10 centi hosszú lövedék, optikai érzékelő van az „orrában”, azzal képes felderíteni a lézerfonalat és a beérkező információk villámgyors feldolgozásával igazítja a célhoz röppályáját. A lövedék útiránya másodpercenként 30-szor javítható.

A golyó nem pörög, mint ahogy a hagyományos lövedékek röppályájuk stabilizálása és sebességük maximalizálása végett. Ezek másodpercenként több mint 2000-szer megpördülnek tengelyük körül, emiatt túl bonyolult elektronikára lenne szükség öntájolóvá alakításukhoz – magyarázta Red Jones, a fejlesztés egyik kulcsembere. A probléma megoldása végett az öntájoló golyó csak néhányszor perdül meg másodpercenként szárnyainak köszönhetően. A fejlesztők változattak súlyponton is, a normál golyókénál előbbre helyezték.

A próbasikerek ellenére új lövedék még elég lassú: amerikai kereskedelmi forgalomban is kapható lőportöltéssel a hangnál alig kétszer gyorsabb, ami alatta van a hagyományos golyók sebességének. A fejlesztők remélik, hogy különlegesebb puskaporral gyorsíthatnak a lövedék tempóján – adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során